Četvrtina nemačkih radnika radi za minimalac

Gotovo četvrtina zaposlenih u Nemačkoj zarađuje minimalnu mesečnu platu, što je manje do 14 eura na sat, saopštio je Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Od ukupno 39,8 miliona važećih ugovora o radu, koliko ih je bilo registrovano u oktobru, oko 9,3 miliona, ili 23,25 procenata, bilo je sklopljeno na minimalni iznos zarade. Pri tome, računicom nisu bili obuhvaćeni pripravnički ugovore, prenosi agencija DPA.

Zahtev sindikata za povećanje minimalne zarade sa 12 na 14 eura po satu u Bundestagu je podržala najmanja stranka Levica, međutim, u skupštini je ranije već odlučeno da će minimalac biti povećan za po 41 eurocent početkom 2023. i 2024. godine.

Šef poslaničkog kluba Levice Ditmar Barč je ocenio da je toliki iznos minimalne zarade i nakon njenog povećanja nedovoljan, s obzirom na to, kako je naglasio, da inflaciju kompenzuje tek 14 eura po satu, a problem se tiče skoro 10 miliona radnika.

– Osim trenutnih problema, slaba zarada će se odraziti i na penziju sadašnjih zaposlenih, pa budućnost preti milionima siromašnih u starosti. Penzioni fond već danas gubi više milijardi eura zbog slabih zarada – istakao je Barč.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор