Srbija formirala štab za suzbijanje afričke svinjske kuge

Vlada Srbije je oformila nacionalni štab formiran za suzbijanje afričke svinjske kuge, na čijem čelu je premijerka Ana Brnabić, s obzirom na to da su nadležne veterinarske službe sprovele čak 301.084 terenska nadzora domaćih i divljih svinja.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, štab će se baviti koordinacijim sprovođenja sveobuhvatnih mera na suzbijanju ove bolesti, prenosi agencija Tanjug.

Za zamenicu predsednice štaba postavljena je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, a činiće ga i drugi predstavnici nadležnih ministarstava, skupštinskog odbora za poljoprivredu, stručne javnosti, policije, vojske i Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Afrička svinjska kuga je virusna infekcija sa kojom se, pored Srbije, bori i ceo naš region, kao i pojedine države Evropske unije poput Nemačke i Danske, a u našoj zemlji je po prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

Preko svojih organizacija na terenu, Uprava za veterinu sprovodi stalni nadzor nad populacijom kako domaćih, tako i divljih svinja, prati njihovo zdravstveno stanje popitanju ove bolesti i preduzima intenzivne mere kako bi se sprečilo njeno dalje širenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор