Srpski malinari prete blokiranjem hladnjača

Ukoliko hladnjačari ne povećaju otkupnu cenu malina, srpski malinari će radikalizovati proteste blokiranjem hladnjača, izjavio je predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović.

On je za agenciju Beta izjavio da malinari od prošlog vikenda svakodnevno blokiraju po jednu hladnjaču na sat vremena u znak upozorenja njihovim vlasnicima da treba da podignu otkupnu cenu na minimalnih 300 dinara po kilogramu, a da se nakon izvoza maline dobit deli. Prema njegovim rečima, hladnjačari bi trebalo da ispune taj uslov jer im je država omogućila sve pogodnosti, dodelom kredita.

– Samo četiri hladnjače spremne su da plate maline 240-250 dinara, a ostale pretežno nude od 130 do 190 dinara. Vlasnici hladnjača su zbog neprodatog prošlogodišnjeg roda dobili sve što je moguće od države, kredite na dve godine sa grejs periodom od šest meseci, moratorijume ili reprogram svih ostalih kredita i taj novac je kod njih, ali oni ne žele da povećaju cenu malina – rekao je Radović.

On je istakao da veliki broj hladnjačara uopšte i ne isplaćuje maline prlikom preuzimanja i poručio da bi dobit nakon izvoza tog voća trebalo podeliti u odnosu 49% naprema 51% za hladnjačare.

– Proizvođači nemaju interesa da beru maline po otkupnim cenama koje su ispod 300 dinara po kilogramu. Zbog toga što su u Vladi Srbije rekli da su njihovi kooperanti zadovoljni tim cenama koje nude, proizvođači su odlučili da blokiraju hladnjače. Članovi našeg udruženja „Vilamet“ od pre dva dana blokiraju prilaz jednoj hladnjači, a ukoliko hladnjačari ne povećaju otkupnu cenu, preduzećemo i radikalnije mere. Neka vide koliko će proizvođača izaći na protest i ko je to zadovoljan njihovim ponuđenim cenama – rekao je Radović.

On je skrenuo pažnju na nevreme praćeno gradom, koje je u subotu, 22. jula uništilo malinjake na području Arilja, Ivanjice i Lučana, usled čega je ukupan ovogodišnji rod smanjen za oko 20%.

– Uništen je ne samo ovogodišnji rod, već i rod za sledeću godinu, jer su grad i oluja polomili izdanke koji bi trebalo da rode naredne godine – objasnio je Radović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор