Srpski poljoprivrednici započeli protest

Skok cena nafte i đubriva primorao je srpska udruženja poljoprivrednika na jučerašnji protest protiv države, od koje traže ukidanje akciza za evrodizel, veće subvencije po hektaru i kontrolu uvoza mesa i mleka u prahu.

– Problema je zaista mnogo. Srpski paori plaćaju evrodizel kao da se voze po autoputu, a ne po njivama, dok su akcize ubedljivo najveće u regionu – kaže za BBC na srpskom Svetlana Cvijanović iz Saveza poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije.

Naime, poljoprivredna udruženja organizovala su juče protestnu vožnju traktorima u brojnim gradovima, među kojima su i Zrenjanin, Kragujevac, Kraljevo i Srbobran. Dok je protest u vojvođanskim gradovima završen do 12 sati, vožnja u centralnoj Srbiji je bila organizovana popodne i trajala je dva sata.

– Svi zahtevi poljoprivrednika su stari već deset godina, to nije ništa novo, jer godinama posluju u jako lošim uslovima. Oni su sada samo posebno izraženi, jer je od početka godine došlo do naglog rasta cena nafte i mineralnog đubriva, što posebno ugrožava njihov rad – kaže agroekonomista Milan Prostran.

Iz Vlade Srbije, Ministarstva poljoprivrede i kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić nisu odgovorili na novinarski upit da li će država izaći u susret zahtevima poljoprivrednika. Predstavnici udruženja imali su 23. februara sastanak sa premijerkom, ali prema rečima Dragana Kleuta iz Saveza poljoprivrednih udruženja Banata, ishodom sastanka nisu zadovoljni, pa je novi razgovor sa premijerkom zakazan za danas.

Inače, poljoprivrednik u Srbiji plaća evrodizel 179 dinara po litru. Od tog iznosa, akciza, odnosno deo koji uzima država, je 91,3 dinara plus PDV. Sa 0,49 eura po litru, Srbija ima najvišu akcizu na evrodizel u regionu, višu čak i od proseka Evropske unije, s obzirom na to da akciza u Hrvatskoj iznosi 0,4 eura po litru, u Bosni i Hercegovini 0,3 eura po litru, a u Rumuniji 0,34 eura.

– Nafta nas manje košta nego deo koji država uzme za gorivo. Kada bi se država odrekla akcize, mi bismo naftu dobijali za manje od polovine aktuelne cene – kaže Svetlana Cvijanović iz Saveza poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор