Nemačka podiže minimalnu zaradu

Nemačka će podići minimalnu cenu rada sa sadašnjih 9,82 eura na 10,45 eura u junu, a potom i u oktobru na 12 eura po radnom satu, odlučila je vlada u Berlinu, pravdajući takav potez porastom cena života i stanovanja.

„Ovaj porast životnih troškova je u pitanje doveo mogućnost pokrivanja tekućih troškova za osobe koje uz minimalnu satnicu rade puno radno vreme“, navodi se u saopštenju nemačke vlade.

– Sa povećanjem minimalca profitiraće više od šest miliona građana, pre svega žene, kao i zaposleni na istoku zemlje – rekao je ministar rada Hubertus Heil iz Socijaldemokratske stranke Nemačke, a prenosi agencija Hina.

On je istakao da povišica minimalne zarade takođe pogoduje i zaposlenima koji su tokom pandemije „održavali vitalne funkcije društva“, poput negovatelja i ostalih zaposlenih u zanimanjima koja su od značaja za funkcionisanje sistema.

Povećanje minimalca sada mora još da odobri Bundestag, u kom vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada ima većinu. Odluku vlade o podizanju minimalca pozdravio je Nemački savez sindikata (DGB), tumačeći je kao važan signal u borbi protiv osiromašenja radnika.

– Ovde se radi o vrednovanju rada i važnom koraku u borbi za sprečavanje širenja siromaštva – poručio je član upravnog odbora tog sindikata Stefan Korcel.

Sa druge strane, Udruženje poslodavaca Nemačke (BDA) je kritikovala ovu odluku zbog „mešanja politike“ i zahteva da se pitanje povećanja minimalca vrati u nadležnost posebne komisije sačinjene od predstavnika poslodavaca i zaposlenih, koja je do sada odlučivala o ovom pitanju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор