Protest internet radnika zbog naplate poreza za unazad pet godina

Udruženje radnika na internetu najavljuje da će ispred Skupštine Srbije u subotu 16. januara održati protest protiv odluke države da im retroaktivno naplati porez za proteklih šest godina, ističući pri tom da njihovi zahtevi ostaju isti, a to su obustava naplate i pregovori.

Udruženje frilensera je pozvalo sve radnike na internetu da u subotu u 15 sati dođu na protest kako bi „iskazali nezadovoljstvo i rekli ne pljački radnika na internetu“. Članovi Udruženja u saopštenju napominju da je država, kroz delovanje Poreske uprave, „ugrozila egzistenciju i budućnost desetine hiljada porodica radnika na internetu“.

“Optužuju nas da smo utajivači poreza, da tražimo povlašćen položaj, svađaju nas sa drugima. Pozivaju se na zakon donet pre 20 godina prema kojem nismo niko, ni radnici, ni zaposleni, ni poslodavci. Ne daju nam da budemo jednaki sa drugima”, kaže se u saopštenju i podseća da je pred Novu godinu Poreska uprava poslala hiljadama frilensera obaveštenje o naplati poreza.

– Usred pandemije žele da nam uzmu i do 80% svega što smo zaradili u proteklih pet godina. Naš posao je jedan od mnogih koji su pogođeni krizom. a budžetskoj kasi fali 4,2 milijarde eura i ta rupa se sada popunjava preko pleća radnika na internetu. Sada su se setili svih nas kada im treba novac potrošen na gradnju stadiona, pravljenje logotipa javnih preduzeća, dok opraštaju dugove najvećim dužnicima – kažu u Udruženju i poručuju: “Podržite nas, i vi ste na udaru koji neće prestati sutra”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор