Nemačka izvezla na Bliski istok oružja za preko milijardu €

Zemljama uključenim u ratne sukobe u Jemenu i Libiji, Vlada Nemačke je odobrila izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti većoj od milijardu eura, pokazuju podaci Ministarstva privrede objavljeni na zahtev poslanika Bundestaga Omara Nojripura, javlja agencija DPA.

Nemačka je do 17. decembra samo za Egipat izvezla oružja u iznosu od 725 miliona eura, a odobren je i izvoz u Katar, vredan 305,1 milion eura, takođe i u Ujedinjene Arapske Emirate u vrednosti od 51,3 miliona, u Kuvajt za 23,4 miliona i Tursku za 22,9 miliona eura. Dozvole su izdate i za izvoz u Jordan, vredan 1,7 miliona, i Bahrein, u iznosu od 1,5 miliona eura, čime je ukupna vrednost izvoznog kontigenta dostigla 1,16 milijardi eura.

Sve zemlje u koje se izvozi nemačka vojna oprema i naoružanje uključene su u jedan ili u oba sukoba u Jemenu i Libiji. Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom ratuje u Jemenu protiv pobunjenog plemena Huti, koje je proiranski nastrojeno, a u savez su uključeni i UAE, Egipat, Kuvajt, Jordan i Bahrein. U libijskom sukobu Katar i Turska pomažu međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju koju vodi premijer Fajez al-Saradž, a protiv generala Kalifu Haftara kog podržavaju Emirati i Egipat.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор