Jagodinski poljoprivrednici oslobođeni poreza i u 2020.

Odbornici gradske Skupštine Jagodine usvojili su na poslednjoj sednici predlog Gradskog veća po kojem će i naredne godine poljoprivrednici ove opštine biti oslobođeni poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište, prenosi agencija Tanjug.

Naime, Gradsko veće je Skupštini grada predložilo na usvajanje odluku u kojoj kao razlog navodi tešku ekonomsku situaciju i stvaranje boljih uslova za razvoj poljoprivrede, zbog čega smatra opravdanim određivanje poreske stope od nula posto i u narednoj godini.

Od poreza će u 2020. godini biti oslobođeno i građevinsko zemljište koje se koristi za gajenje biljaka, sadnog materijala i u druge poljoprivredne svrhe, na parcelama većim od deset ari, navodi se u odluci Skupštine.

Inače, prema poslednjem popisu poljoprivrede, Jagodina ima 6.358 poljoprivrednih domaćinstava koja obrađuju ukupno 18.790 hektara zemljišta. Oni porez ne plaćaju već unazad 12 godina, a od njega su oslobođeni „u cilju prevazilaženja ekonomske krize i pomoći poljoprivredi grada da ublaži posledice krize u ovoj grani delatnosti“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор