Dogovor uprave i sindikata BMW-a o smanjenju troškova

Uprava i sindikat BMW-a postigli su dogovor o aktivnostima koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se smanjili troškovi i izbegle „drastične mere“, potvrđuje nemački proizvođač automobila u saopštenu za javnost.

Rukovodstvo kompanije organizovalo je razgovore sa predstavnicima sindikata i svojim glavnim dobavljačima u nastojanju da do 2022. godine ostvari uštedu rashoda od preko 12 milijardi eura. Dogovorom je precizirano smanjenje određenih isplata radnicima, koje su povezane sa profitom kompanije, kao i korekcije božićnih i drugih bonusa za pojedine radnike, a te mere će stupiti na snagu od sledeće godine, prenosi agencija Rojters.

– Postigli smo rešenje zasnovano na solidarnosti, a to nam omogućava da izbegnemo drastične mere koje druge kompanije preduzimaju kako bi umanjili svoje troškove – objasnio je Oliver Cipse, izvršni direktor BMW-a.

Naime, ove informacije dolaze iz BMW-a samo dan pošto je konkurentska automobilska kompanija Audi najavila da namerava da ukine svako deseto radno mesto, što bi trebalo da joj obezbedi više milijardi eura za finansiranje prelaska na proizvodnju električnih automobila.

Automobilske kompanije širom sveta se trenutno suočavaju sa krizom u auto industriji, što je posebno izraženo u Kini, kao i sa potrebom da podignu ulaganja u razvoj i proizvodnju električnih vozila, prvenstveno jer sve više zemalja ima potrebu da zabrani korišćenje klasičnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор