Fendt pokreće proizvodnju električnih traktora

Šef prodaje nemačkog proizvođača traktora – kompanije Fendt, najavljuje da bi serijska proizvodnja S i V varijanti električnog traktora e100 Vario mogla početi već 2024. godine, javlja Agrarheute.

Inače, Fendt je još 2017. godine razvio prototip traktora e100 Vario, koji je tada bio jedan od prvih na električni pogon, a predstavljen je te iste godine na sajmu Agritechnica. Proizvodnja novih varijanti, sa rasponom perfomansi od 90 do 95 KS, trebalo bi da se odvija u Marktoberdorfu, a za sada je planirano 1.000 primeraka.

– Potražnja za potpuno električnim Fendtom ne dolazi samo iz komunalnog sektora, gde se traži da javni travnjaci treba da se održavaju uz ekološki otisak. Veliki interes iskazali su i vinogradari i povrtari, a upiti ne dolaze samo iz Nemačke nego i iz skandinavskih zemalja, kao i iz Kalifornije – kaže Grublingof.

Akumulatorsko-električni traktor Fendt e100 se puni u standardizovanoj CCS utičnici od 23 kW ili alternativno na Super punjačima sa jednosmernom strujom. Baterija je teška 600 kg, potrebna joj je zapremina od 0,3 kubna metra, a jedno punjenje je dovoljno za oko četiri sata korišćenja. U kompaniji trenutno rade na ispitivanju može li se realizovati elektrifikacija sa 150 ili 180 KS, koja bi obezbedila najmanje četiri do šest sati rada.

Za sada ne postoje kataloške cene za ovaj traktor, ali kako predviđa Leo von Stilfried, direktor Premium Tractor Platform u AGCO-u, one će značajno pasti čim budu dostupne baterije većeg kapaciteta, s obzirom na to da nas u budućnosti čeka niz različitih tehnologija.

– Imamo električnu energiju, vodonik, kombinaciju oba, biometan kao tečno ili gasno gorivo, kao i sintetička goriva. Svako ima svoje prednosti i mane, a poljoprivrednicima je relativno lako rukovati električnom energijom – kaže von Stilfried i dodaje da u narednih nekoliko godina treba razjasniti političke okvire kako bi proizvođači znali na koji način se celokupna poljoprivredna industrija može prilagoditi.

Alternativni pogoni su važni za Fendt, budući da uporedo sa razvojem električnih, kompanija razvija i traktore sa pogonom na vodonik. Za projekat modela H2Agrar, koji ima za cilj da istraži kako se vodonik može koristiti za poljoprivredne mašine, Fendt je osvojio nagradu DLG Agrifuture Concept.

Prototipovi novih električnih traktora koristiće se tokom projektnog perioda na dve testne farme u regiji Haren, gde će se utvrditi njihova potrošnja i ispitati tehnički zahtevi za odgovarajuću infrastrukturu, prenosi Agroklub.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор