Nakon 123 dana štrajka sindikat dogovorio veće plate

Nakon 123 dana štrajka, nemački sindikat IG Metall Kuste uspeo je da sa proizvođačem vetrogeneratora Vestas Deutschland GmbH dogovori novi kolektivni ugovor koji podrazumeva veće plate, naknade za inflaciju, nove uslove za delimično penzionisanje i novu strukturu plata servisera.

Kao rezultat jednog od najdužih štrajkova i kolektivnih pregovora u istoriji nemačkog sindikata IG Metall, od 1. januara sledeće godine biće uveden sistem nagrađivanja službenika i pripravnika, svim zaposlenima plate će porasti za 5,4 posto, uz još jedno povećanje u 2025. godini, kao i naknada za inflaciju u ukupnom iznosu od 2.750 eura, koja će iz dva puta biti isplaćena sada i 1. januara, a dogovorena je i nova uredba o delimičnom penzionisanju, slična onima u metaloprerađivačkoj i elektroindustriji.

„Posle teške borbe i pregovora, došli smo do paketa koji po osnovu kolektivnog ugovora obezbeđuje sistem plata zaposlenih i pripravnika u uslužnim delatnostima. Povećanje plata, uvođenje premije za inflaciju i novi uslovi za delimično penzionisanje, garantovani su za sve zaposlene u skladu sa novim kolektivnim ugovorom“, naveo je sindikat u svom saopštenju a prenosi Fenix magazin.

Inače, Vestasovi serviseri iz cele Nemačke, koji rade i u susednim zemljama, okupili su se u zajedničkoj borbi za svoj prvi kolektivni ugovor. Oni su protestovali ispred sedišta kompanije u Hamburgu, ispred korporativnog sedišta u Arhusu u Danskoj i Ministarstva ekonomije u Berlinu. Nakon dugih, iscrpljujućih pregovora, radnici Vestasa na kraju su uspeli da se izbore za svoj prvi kolektivni ugovor.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор