Emisije ugljen-dioksida u Nemačkoj najniže za 70 godina

U Nemačkoj su tokom 2023. godine emisije ugljen-dioksida pale na 673 miliona tona, što je najniži nivo još od pedesetih godina prošlog veka, ali je i dalje neophodno istrajati na promeni klimatske politike kako bi se održao ovakav rezultat, pokazuje najnovija studija berlinske istraživačke organizacije Agora Energivende.

Najveća evropska ekonomija je prošle godine ukupno emitovala 46 posto manje ugljen-dioksida u odnosu na devedesete godine 20. veka, pre svega zahvaljujući rastu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora na više od 50 procenata ukupnog udela, prenosi agencija Rojters.

Inače, Nemačka već godinama unazad postepeno izbacuje ugalj iz svog energetskog miksa i trebalo bi da ga potpuno izbaci do 2038. godine, ali se ministar ekonomije Robert Habek zalaže da to bude već do 2030.

Emitovane količine ugljen-diosksida su u nemačkoj industriji pale u 2023. za 12 posto međugodišnje, na 144 miliona tona, pre svega zbog visoke cene energenata.

Nemačka vlada je postavila cilj da do 2030. godine smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 65 procenata u odnosu na 1990. godinu, a da do 2045. zemlja postane potpuno karbonski neutralna.

Stoga se u studiji Agora Energivende zaključuje da će za ostvarenje cilja do 2030. godine privredi biti potrebna dalja finansijska podrška države. Međutim, nakon odluke Ustavnog suda kojom se zabranjuje ulaganje oko 60 milijardi eura neiskorišćenih sredstava za klimatske projekte, vlada za sada ima znatno ograničen budžet.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор