Nemačka uvezla više kamenog uglje nego prošle godine

Nemačka je tokom 2022. uvezla ukupno 44,4 miliona tona kamenog uglja, ili za 8 procenata više u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Nemačka asocijacija uvoznika uglja (VDKI), a prenosi RTL.

Uprkos sankcijama i konfrontaciji sa Rusijom zbog rata u Ukrajini, Nemačka je uvezla i 13 miliona tona uglja iz Rusije, pa je prema podacima VDKI Rusija ostala najveći nemački snabdevač ugljaem. Međutim, u odnosu na prethodnu godinu, uvoz ruskog uglja ipak je smanjen za 37 posto, budući da je njegov uvoz u EU zabranjen od avgusta.

Najveći porast uvoza uglja za 278% međugodišnje zabeležen je u trgovini sa Južnom Afrikom (na 3,9 miliona tona) i Kolumbije za 210% (na 7,2 miliona tona). Prema podacima VDKI, drugi najveći dobavljač, posle Rusije, su Sjedinjene Američke Države, koje su u Nemačku izvezle 9,4 miliona tona uglja, ili za 32 posto više nego 2021. godine, a zatim slede Kolumbija i Australija.

Inače, zbog energetske krize nastale zbog nedostatka gasa iz Rusije, Nemačka sada koristi znatno više uglja za proizvodnju električne energije. S obzirom na to da, u odnosu na prirodni gas, sagorevanje uglja proizvodi više ugljen-dioksida štetnog za klimu, nemačka savezna vlada konstantno nastoji da obezbedi alternativno snabdevanje gasom i, bar proklamativno, smanji upotrebu uglja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор