Proizvođači mleka postigli dogovor sa državom

Srpski proizvođači mleka i mlečnih proizvoda postigli su dogovor sa državom, po kom će otkupna cena mleka biti ista za sve njih, premija za mleko će ostati 15 dinara po litru, a prelevman na kačkavalj će biti povećan na više od 30 dinara po kilogramu, javlja agencija Beta.

Prema rečima vlasnika farme krava Vukašina Baćine, nakon sastanka na kom su raspravljali predstavnici proizvođača, trgovinskih lanaca, mlekara i države, dogovoreno je da mlekare svim proizvođačima mleka plaćaju istu cenu, umesto što ga posrednici otkupljuju po nižoj, a mlekarama prodaju po višoj ceni.

– Manji otkupljivači, posrednici, čak su plaćali otkupljeno mleko i po 38 dinara po litru, a sada će se kontrolisati i cena mora biti ista za sve proizvođače – rekao je Baćina i dodao da je dogovoreno da se prelevman za uvoz kačkavalja poveća, ali da će se to odrediti naknadno.

Inače, proizvođači su ranije tažili da država odredi minimalnu otkupnu cenu mleka i predlagali 75 do 80 dinara po litru, kao i da se uvedu zaštitne takse na uvoz mleka i svih mlečnih proizvoda, a da se premija za mleko poveća sa 10 na 20 dinara po litru. Mlekarska udruženja su predlagala različit iznos prelevmana na uvozn kačkavalja, od 150 do 350 dinara po kilogramu, a država je pre nekolko dana odredila da to bude 30 dinara po kilogramu. Jedan od zahteva je bio i da se državna subvencija po grlu podigne sa 25.000 na 40.000 do 50.000 dinara.

Baćina je objasnio da zahtev proizvođača da država odredi minimalnu cenu mleka nije prihvaćen, sa obrazloženjem da država ne može da određuje cenu privatnim kompanijama, ali je potvrdio da je dogovoreno da subvencija po grlu iznosi 30.000 dinara, a da se za svako žensko tele koje ostaje za priplod, proizvođačima pomogne tokom četiri meseca sa po 25.000 dinara, odnosno ukupno sa 100.000, koliko bi dobili i vlasnici steonih junica. On je naveo i da su predstavnici trgovinskih lanaca tvrdili na sastanku da im je marža 2,5 posto, što je, kako je rekao, „smešno“.

Na sastanku koji je organizovala vlada, pored predstavnika proizvođača, bili su premijerka Ana Brnabić, ministi trgovine i poljoprivrede Tomislav Momirović i Jelena Tanasković, kao i predstavnici nekoliko mlekara i trgovinskih lanaca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор