Nemački Bajontek razvija vakcinu protiv raka

Nemačka farmaceutska kompanija Bajontek (BioNTech) sa sedištem u Majncu saopštava kako namerava da do 2030. godine izbaci na tržište svoje vakcine protiv raka i najavljuje da će već ove godine nove vakcine testirati na nekoliko hiljada pacijenata.

Prva takva testiranja bi trebalo da se sprovedu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u kompaniji se nadaju da bi ovakva vakcinacija uskoro trebalo da postane sastavni deo svakodnevnog lečenja u borbi protiv ove opake bolesti, prenosi Fenix magazin.

U saradnji sa britanskim partnerima Bajontek nastoji da osigura brzi napredak u uveđenju vakcina. Šef kompanije Ugur Sahin je tim povodom izjavio za nemački Der Spiegel kako veruje da će vakcine biti pristupačne pacijentima i pre 2030. godine, dok je njegova supruga, doktorka Ozlem Tureci objasnila da već postoje obećavajući pokazatelji efikasnosti nove vakcine.

Inače, Bajontek trenutno istražuje nekoliko mRNA vakcina protiv raka, od kojih se kod nekih već vide dokazi kliničke aktivnosti, odnosno da utiču na aktivaciju imunološkog sistema, zbog čega se kod jednog broja pacijenata rak vidno smanjuje ili čak nestaje, a recidivi svode na minimum.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор