Bajontek najavljuje vakcinu protiv kancera do 2030.

Vakcine protiv kancera bi mogle biti napravljene do 2030. godine, poručuju Ugur Šahin i Ozlem Tureči, suosnivači nemačke farmaceutske kompanije Bajontek (Bionteh), poznate po vakcini protiv korona virusa, uspešno sintetizovanoj tokom pandemije u saradnji sa američkim Fajzerom.

Supružnici Šahin i Tureči navode da su napravili pomak koji im je ulio optimizam po pitanju pravljenja vakcine protiv kancera u narednim godinama. Profesorka Tureči je objasnila kako bi RNK tehnologija mogla biti preusmerena tako da osnaži imuni sistem i omogući mu da napada kancerogene ćelije, po istom principu po kom cilja korona virus, prenosi Gardijan.

Bajontek je još pre nego što je počela pandemija već radio na RNK vakcinama protiv kancera, ali se onda ta kompanija preusmerila na stvaranje vakcina protiv kovida. Kompanija sada već ima nekoliko antikancer vakcina u fazi kliničkog testiranja, a Tureči smatra da uspeh sa Fajzer/Bajontek vakcinom protiv kovida sada može da otvori prostor za posvećenost naučnika borbi protiv kancera.

Nemačka farmaceutska kompanija se nada da bi mogla uspešno da razvije tretmane za rak debelog creva, rak kože i još neke tipove kancera, mada postoje velike prepreke do rešenja. Naime, kancerogene ćelije koje stvaraju tumor mogu biti ispunjene širokim spektrom različitih proteina, što otežava pravljenje vakcine koja cilja sve obolele ćelije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор