Continental otvorio mega-fabriku u Kaću i već najavljuje nove investicije

Nemačka tehnološka kompanija Continental Automotive Serbia otvorila je juče u Kaću kod Novog Sada svoju drugu fabriku u našoj zemlji, svoju najveću fabriku u Evropi i jednu od najvećih u svetu. Na svečanosti povodom otvaranja, iz kompanije su saopštili da već planiraju nova ulaganja od 150 miliona eura i zapošljavanje još 1.500 novih radnika.

U novi mega-kompleks, koji obuhvata 30.000 m2 proizvodnog, kancelarijskog i magacinskog prostora, Continental je uložio oko 140 miliona eura. Izgradnja fabrike je počela u junu 2021. godine, probna proizvodnja je već u toku, a serijska se očekuje od polovine godine. Već naredne godine se očekuje da će u ovoj mega-fabrici biti proizvedeno i širom sveta izvezeno više od milion sofisticiranih elektronskih uređaja za automobilsku industriju (ekrana i displeja).

Inače, Continental Automotive Srbija već više od pet godina posluje u Novom Sadu, gde je prvo oformio Razvojno-istraživački centar, a početkom 2021. otvorio u Industrijskoj zoni Sever 4 svoju prvu fabriku u kojoj se proizvode složeni elektronski sistemi za upravljanje vozilima, prenosi plutonlogistics.

– Najviše se radujem tome što Srbija sada izvozi ne samo sirovinu, nego koristi pamet domaćih stručnjaka. To je najveće blago jedne zemlje i sve najbogatije zemlje ga koriste. Jako sam srećan što se ono što naši inženjeri osmisle u Razvojno-istraživačkom centru transformiše u proizvod „Made in Serbia“, koji se ugrađuje u automobile širom sveta – poručio je generalni direktor kompanije Saša Ćoringa i podsetio da je u Razvojno-istraživačkom centru zaposleno 950 inženjera i da je konkurs za zapošljavanje novih stručnjaka uvek otvoren.

Prema najavama direktora fabrike „Kontinental Srbija“ Edvina van der Kaa, nemačka kompanija će ove godine već započeti sa proširivanjem mega-fabrike, u šta će investirati preko 150 miliona eura, a nakon dogradnje tu će biti preko 55.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora i posla za još 1.500 radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор