Nemačka sravnjuje plate za iste pozicije u firmama

Nemački poslodavci više neće smeti da pravdaju razlike u zaradama svojih zaposlenih na istim pozicijama, tako što su se pozivali na pregovaračke veštine prilikom zapošljavanja i dogovora o platama.

To će takođe značiti da će, ukoliko firma prihvati zahtev radnika za većom platom, morati da poveća plate i svim drugim radnicima rade isti ili sličan posao i koji imaju slične kvalifikacije i iskustvo, piše Dojče vele.

Inače, takozvana „veština pregovaranja“ bila je glavni argument poslodavaca kada treba objasniti razlike u platama njihovih zaposlenih na istim poslovima, a prevenstveno između muškaraca i žena. U takvoj praksi na ruku im je išla jedna grana ekonomske nauke – bihejvioralna ekonomija.

– Studije pokazuju da muškarci u proseku o platama pregovaraju uspešnije, jer zahtevaju više. S druge strane, žene povremeno čak signaliziraju da bi prihvatile posao i za nižu platu, a takvo ponašanje praktično ne postoji kod muškaraca – kaže Matijas Sater, direktor Instituta „Maks Plank“ za istraživanje društvenih dobara u Bonu i dodaje da u tome ne vidi diskriminaciju žena.

Kako izveštava Dojče vele, nije dugo trebalo čekalo da bi usledila oštra reakcija poslodavaca. Tako je Rajnhold fon Eben-Vorle, predsednik Udruženja nemačkih porodičnih preduzeća, koja zapošljavaju oko osam miliona ljudi, izjavio da ovakva odluka suda oštro zadire u slobodu pregovaranja poslodavaca i zaposlenih i da otkriva svu apsurdnost Zakona o transparentnosti plata.

– Sloboda ugovora je zasnovana na osnovnim vrednostima našeg ekonomskog sistema kao što su konkurencija, efikasnost i lična odgovornost. Te vrednosti su sada „bezvredne“ u pregovorima o platama – poručio je Fon Eben-Vorle.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор