Nemačke ekološke organizacije protiv gradnje auto-puteva

U koaliciji okupljenoj oko nemačke vlade već nedeljama traje rasprava o efikasnijim strategijama širenja drumske mreže, dok organizacije za zaštitu životne sredine zahtevaju da se svi projekti izgradnje novih auto-puteva zaustave jer štete klimi, prenosi agencija DPA.

Kako se navodi u dokumentu koji su prošle sedmice predstavili Grinpis i nemačka organizacija za zaštitu životne sredine BUND, po klimu nije štetna samo vožnja auto-putevima, već pogoršanju klimatske krize takođe doprinose i izgradnja, korišćenje i održavanje auto-puteva i drugih drumova.

Oni su poručili da izgradnja novih puteva ubrzava, ali pre svega pojačava saobraćaj. Prema analizi ovih organizacija, širenje saobraćajne infrastrukture izazvaće znatno više emisije ugljen-dioksida nego što to predviđa ekološki izveštaj Nemačke o planovima širenja putne mreže do 2030. godine.

Stoga, ekspert iz Grinpisa Lena Donat zahteva pre svega „klimatsku proveru“ plana vlade, u odnosu na ciljeve klimatske tranzicije u saobraćaju, a do tada predlaže da se svi projekti gradnje auto-puteva zamrznu. Nju je podržala i predsednica BUND-a Antje fon Brok, koja je rekla da su trenutni planovi širenja drumske mreže neodrživi.

Debata u nemačkoj vladi o bržoj gradnji saobraćajne mreže se nastavlja, s obzirom na to da ministar saobraćaja, liberal Folker Vizing, ne samo da želi bržu izgradnju mostova, već i auto-puteva. S druge strane, Zeleni su protiv, a nedavni sastanak vođa koalicije nije doneo nikakav pomak.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. super news!

Оставите одговор