BASF najavljuje otkaz za 2.600 radnika

Nemački hemijski kncern BASF najavljuje otpuštanje 2.600 radnika, budući da se najveća evropska ekonomija priprema za recesiju izazvanu energetskom krizom nastalom usled rata između Rusije i Ukrajine, piše Gardijan.

U saopštenju kompanije se navodi da su protekle godine „dominantne bile posledice rata u Ukrajini, a posebno povećane cene sirovina i energije“, zbog čega je tokom 2022. godine BASF imao dodatne troškove za energiju od 3,2 milijarde eura.

Inače, BASF je najveća svetska hemijska poslovna grupacija i jedan od oslonaca nemačke industrije, sa 157 godina poslovanja na istoj lokaciji u Ludvigshafenu na Rajni blizu Frankfurta.
Kompanija pravi hemikalije za proizvodnju raznih vrsta roba širom sveta, od đubriva i plastike, do automobila i farmaceutskih proizvoda.

Međutim, hemijska industrija je posebno bila pogođena zavisnošću od gasa koji je pristizao iz Rusije, a iz kompanije su ranije već najavili otpis vredan 7,3 milijarde eura za eksproprisane fabrike u Rusiji.

U saopštenju BASF navodi da će, pored otpuštanja radnika, zatvoriti I jednu od dve fabrike amonijaka i dve fabrike za proizvodnju plastičnih hemikalija, kao i da će deo proizvodnje premestiti iz Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор