BASF smanjuje godišnje troškove za 500 mil. €

Nemačka hemijska grupacija BASF najavljuje da će do 2024. smanjiti godišnje troškove u Evropi za 500 miliona eura, što će podrazumevati i otpuštanje zaposlenih, budući da je otpisala 740 miliona eura udela u gasovodu Severni tok 1.

Iz kompanije saopšavaju da će zbog visokih cena energije takođe razmotriti dalje restrukturiranje svojih hemijskih lokacija u regionu na duži rok, a kao razloge za donošenje ovakvog plana navode gubitak u Nemačkoj u trećem kvartalu i znatno slabiju zaradu u Evropi zbog „pogoršanih opštih uslova poslovanja“, prenosi agencija Rojters.

Kako je precizirano, neto zarada BASF-a je u trećem kvartalu bila ispod tržišnih očekivanja zbog otpisa 740 miliona eura udela u operateru gasovoda Severni tok 1 i naftnom i gasnom biznisu kompanije Vinteršel Dea. Kvartalna neto dobit kompanije pala je na 909 miliona sa prošlogodišnjih 1,25 milijardi eura, što je znatno ispod procene analitičara od 1,1 milijarde. Ipak, globalna prodaja i operativni prihod su u trećem kvartalu, pre vanrednih stavki, bili nešto viši nego što su analitičari predviđali, usled jačanja američkog dolara.

U BASF-u kažu da će više od polovine kratkoročnog smanjenja troškova biti sprovedeno u njegovom sedištu u Ludvigshafenu, a pogodiće neproizvodne oblasti, uključujući usluge, istraživanje i razvoj, kao i korporativnu centralu.

Nemačka teška industrija je teško pogođena rastom troškova energije usled rata u Ukrajini i smanjenih isporuka ruskog gasa Evropi, zbog čega su njeni prekookeanski konkurenti stekli prednost. S tim u vezi, nemački ministar ekonomije Robert Habek je izjavio da će privreda zabeležiti pad od 0,4 posto u 2023. u odnosu na prethodno prognozirani rast od 2,5 posto, za šta je okrivio „ekonomski rat koji vodi ruski predsednik Vladimir Putin“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор