Počinje proizvodnja srpskog vojnog drona „Pegaz“

Iz Ministarstva odbrane Republike Srbije najavljuju da će za petnaestak dana početi proizvodnja domaće bespilotne letelice „Pegaz“, čiji će prvi primerci biti uvedeni u naoružanje već do kraja ove godine.

Kako je istaknuto u saopštenju, „budućnost odbrambene industrije čine dronovi, bespilotne letelice, besposadna vozila, roboti i veštačka inteligencija, pa u tom smislu srpska vojska neće zaostajati za bilo kim u svetu“, prenose Novosti.

Prema planovima, Vojska Srbije bi u prvom krugu trebalo da dobije tri ovakva drona, zajedno sa jednom zemaljskom stanicom, da bi nakon prijema prvih letelica počela i njihova serijska proizvodnja prema potrebama naših oružanih snaga.

Inače, završetak projekta „Pegaz“, višegodišnjeg poduhvata naših inženjera, teško bi bio moguć bez pomoći Kine, s obzirom na to da je istim ugovorom kojim je Srbija kupila kineske dronove CH-92 dogovorena i tehnološka pomoć u završetku srpskog drona. Kinezi već godinama uspešno proizvode bespilotne letelice, a nama su pomogli oko linka, optoelektronike, autopilota i softvera. Takođe, letelica će u početku biti naoružana kineskim raketama, a kasnije domaćim projektilima.

Budući da uz bespilotne letelice ide i zemaljska stanica, i ona je nakon dužeg vremena kompletirana zahvaljujući kineskim komponentama. Iako su ovaj deo opreme razvili Vojnotehnički institut i Institut „Mihajlo Pupin“, stanica je jedino mogla biti završena uz pomoć kineske tehnologije. „Pegaz“ je veoma sličan kineskom dronu CH-92, opremljen je gotovo identičnim uređajima, ali će zbog nešto manjih dimenzija moći da nosi manji komplet naoružanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор