Napravljen prototip prvog srpskog respiratora

Srpska startap kompanija “Smart Research” i Institut Mihajlo Pupin razvili su prototip prvog srpskog respiratora za tretman pacijenata zaraženih korona virusom, saopštio je ministar Nenad Popović i dodao da će osvojena tehnološka rešenja biti korišćena u daljoj proizvodnji.

– To je velika pobeda srpske pameti i znanja domaćih inženjera. Za sada je proizvedeno pet prototipskih uređaja, a najveći deo komponenti je napravljen je u Srbiji, dok je dizajn prilagođen brzim tehnologijama proizvodnje 3D štampom, CNC mašinama i laser sekačima. Nakon verifikacije, proizvodni kapacitet Instituta Mihajlo Pupin mogao bi da bude deset kompletnih takvih uređaja dnevno – istakao je Popović i dodao da je uz podršku partnera iz namenske industrije moguće znatno povećati proizvodnju.

Prema njegovim rečima, primarni cilj je bio da se uređaj uspešno razvije u datom periodu i da se potvrde sve njegove tehničke karakteristike potrebne za visoko sofisticirani medicinski uređaj ovog tipa. On je precizirao da je ova faza razvoja završena u roku od 30 dana, kao što je bilo i predviđeno ugovorom o finansiranju između Fonda za inovacionu delatnost i kompanije Smart Research.

– U timu koji je razvio ovaj respirator učestvovali su brojni inženjeri elektrotehnike, mašinstva i programeri, prvenstveno iz Instituta Mihajlo Pupin, kao i lekari anesteziolozi i jedan molekularni biolog. Spoj znanja lekara i inženjera je budućnost medicine – rekao je Popović i najavio za sledeću nedelju dodao prezentaciju prvog srpskog respiratora, prenosi agencija Tanjug.

Inače, državni Fond za inovacionu delatnost odobrio je ukupno 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom. Fond je sa 5,54 miliona dinara podržao projekat preduzeća Smart Research za razvoj i proizvodnju pet prototipova uređaja za automatsku mehaničku ventilaciju pozitivnim pritiskom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор