Za besplatnu energiju srpskog genija država nema sluha

solarni koncentrator

Koncentratori sunčeve energije za besplatno grejanje cele Srbije, bežični prenos struje, dobijanje pitke vode iz morske ili nafte iz biomase, samo su neki od izuma profesora Vladana Petrovića, koje će nezainteresovana srpska država rado prepustiti strancima, da bi u budućnosti istu tu tehnologiju uvozila po basnoslovnim cenama.

Profesor Petrović se posle dugo godina života i rada u Nemačkoj 1986. vratio u rodni Kragujevac uveren da će Srbija rado prihvatiti njegove inovativne patente koji bi značajno unapredili ekonomiju zemlje. Na svom imanju u Badnjevcu na dva hektara je postavio sunčeve koncentratore da bi na praktičnom primeru pokazao da je besplatno grejanje moguće. Kako kaže, ovom tehnologijom, jedinstvenom u svetu, moguće je proizvoditi struju iz sunčeve energije 365 dana u godini, 24 sata dnevno.

Petrovića su od tada do danas posetili predstavnici 19 država kako bi se upoznali sa novim tehnologijama. Bili su mu i mnogi domaći državni zvaničnici, naročito tokom predizbornih kampanja, ali od konkretnog dogovora nije bilo ništa. U međuvremenu, genijalnost i potencijale našeg izumitelja prepoznala je firma iz Norveške koja je sa genijem iz Šumadije dogovorila posao i već zaključila ugovor.

– Srpske vlasti jednostavno nisu pokazale nikakav konkretan interes za ovo što radim. Ali zato su zainteresovanost pokazale druge zemlje. Potpisao sam ugovor sa velikom kompanijom koja pravi plutajuća ostrva. Oni u Monaku treba da realizuju veliki projekat, investiciju vrednu milijardu eura, za koju je potrebna solarna energija, pa su veoma zainteresovani za ovu tehnologiju i sve što je povezano sa tim žele da razvijaju – navodi profesor, a prenose srpski mediji.

Kako dalje objašnjava, na osnovu njegovog projekta sve toplane u Srbiji bi mogle da se snabdevaju besplatnom sunčevom energijom, jer zračenje Sunca u Srbiji iznosi otprilike 0,6 kilovata po kvadratu, ili 6.000 kilovata po hektaru, tako da se od 2.000 sunčanih sati može dobiti 12 miliona kilovat časova sunčeve energije po hektaru.

– Moji koncentratori u Badnjevcu razvijaju temperaturu od 1.700 stepeni. Ali ako vam treba niska temperatura, možete da akumulirate energiju iz zemlje. Akumulirate 12 miliona kilovat časova, od toga 20 odsto izgubite, deset miliona kilovat časova vam ostaje. Tako možete da grejete 1.500 stanova po hektaru – tvrdi Petrović.

On navodi da je na Mašinskom fakultetu držao veoma posećena predavanja na temu: “Pokretanje privrede na bazi novih tehnologija”, koje bi, kako kaže, Srbiji mogle da obezbede fantastičan ekonomski progres. Tom prilikom predstavio je i projekte bežičnog prenosa električne energije, dobijanja struje iz jonosfere, dobijanja nafte iz sunčeve energije, dobijanja nafte iz biomase, ugljen dioksida iz atmosfere uz pomoć sunčeve energije…

– Predstavio sam primer kako po hektaru zemljišta dobiti 100 tona nafte na osnovu fotosinteze, ali se, što se Srbije tiče, na tome se sve i završilo. Razvili smo i postupak za desolinizaciju morske vode gde je potrošnja energije relativno mala, tako što se otpadna toplota iz solarnog sistema koristi za desolinizaciju. Tako može da se dobije hiljade kubika pitke vode iz morske vode i proizvodnja struje tokom 365 dana – poručuje Petrović.

Profesor Petrović je po povratku u Srbiju pet godina bio direktor u naučno-istraživačkom institutu „Goša” i potpredsednik „Goša concerna”. Od 1991. do 1995. godine radi kao profesor na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, a u istom periodu otvara privatnu inžinjersku firmu „Dr Petrovic engineering”. Do sada je zaštitio 36 patenata, objavio je više od 50 naučnih radova i radio na više od 90 velikih projekata iz oblasti energetike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор