Izveštaj o održivom razvoju na papiru od recikliranih guma

Farmaceutska kompanija „Hemofarm“ predstavila je javnosti svoj izveštaj o održivom razvoju za 2018. godinu, koji je odštampan na papiru od prerađenih automobilskih guma i odevne kože, ukazavši time da su reciklaža i cirkularna ekonomija mogući kada za to postoji spremnost, volja i kreativnost.

Direktor Hemofarma Ronald Zeliger je tom prilikom istakao da je za prezentaciju izabrana vršačka fabrika jer je tu pre 60 godina počela da se kreira priča o uspehu najvećeg srpskog proizvođača lekova, kao i jer se upravo tu odvija većina aktivnosti vezana za održivi razvoj.

– Hemofarmu je u interesu da se na kreativan način bavi održivim razvojem. Nije nam najbitnije što smo u 2018. proizveli 5,5 milijardi tableta, niti to što smo povećali svoju proizvodnju, važno nam je i kako radimo u našem poslovanju i svi drugi uspesi koji vode kvalitetnijem životnom okruženju i humanijem društvu. Kod nas je jos uvek zaposleno više žena nego muškaraca i brinemo se o resursima koje nas okružuju – istakao je Zeliger i dodao da će se Hemofarm potruditi da se u Srbiji podrži i razvije koncept održivog razvoja.

Prema podacima datim u izveštaju, lekovi sa znakom Hemofarma bili su dostupni na tri kontineta u 34 države, a proizvodnjom 5, 5 milijardi tableta, kapsula i drugih formi postavljen je novi rekord od 245 miliona pakovanja gotovih proizvoda. Istovremeno je dodatno smanjena upotreba struje i upotreba i zagađenje vode, a gotovo 200 miliona pakovanja za Hemofarmove proizvode napravljeno je od recikliranog kartona, odnosno za više od 89 posto proizvoda je obezbeđeno održivo pakovanje, čime je sačuvano više od 17 hiljada stabala.

– Kompanija koja u 21. veku brine samo o profitu ne može biti uspešna, niti je na bilo koji način dobra i ne može opstati dugo na globalnom tržistu. Ono što je važnije od profita je način na koji radite, kakav je vaš uticaj, koliko ste spremni da se prilagodite tržistu, suočite sa izazovima, koliko brinete o drugima i o okolini – rekla je direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu Sanda Savić i dodala da se u kompaniji trude da to rade na način koji će omogućiti dobro društvo danas, i još bolje u budućnosti, prenosi agencija Tanjug.

Hemofarm je i tokom prošle godine bio najveći srpski izvoznik lekova sa udelom većim od 70%, a ostvario je i rast prihoda od prodaje za 14% u odnosu na 2017. Takođe je i smanjio za 26,8% upotrebu „ozon-friendly“ tehnologije koja se koristi u rashladnoj tehnici, upotrebu vode je smanjio za 8,5%, električne energije za 3,6%, a gasa za 5,5%. Uprkos porastu proizvodnje, kompanija je tokom prošle godine generisala manje opasnog otpada za 4,6% i neopasnog otpada za 1,5%. Hemofarm je prošle godine proslavio 25 godina ušpešnog rada, tokom koje je organizovao 2.000 aktivnosti u vrednosti 12 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор