Procvat kampinga u Nemačkoj

Prema podacima Saveza kamperske industrije Nemačke (CIVD), u prvoj polovini 2018. godine je registrovano 46.000 novih kampera, najviše do sada, pa nemački kampovi već računaju na deset posto više noćenja do kraja godine.

Po svemu sudeći prošla su vremena kada su Nemci žudeli za prženjem na suncu u ležaljkama kraj hotelskih bazena i sve ih je više koji žele povratak prirodi. Planinarenje je već godinama u trendu, a sada se tome priključila i sve veća popularnost kampovanja u sopstvenom kamperu, piše “Dojče vele”.

Direktor CIVD Danijel Ongovinarso objašnjava da su kamperi u Nemačkoj donedavno važili za konzervativne, dosadne i uvek željne kućnog komfora. Ta se slika, kako kaže, sada menja, a interesovanje za kampovanje se širi na sve slojeve društva.

Na nedavno završenom sajmu „Caravan Salon“ u Dizeldorfu mogle su se sresti mnoge mlade, moderne porodice kojima su dosadila paket-aranžman putovanja, a po rečima jednog mladog oca, kampinzi su za decu mnogo bolja mesta za odmor od hotela. Međutim, pošto roditelji uvek žele najbolje za svoju decu, posetioci ovogodišnjeg sajma su i u standardnoj opremi tražili dosta luksuza, kao što su kupatilo, kuhinja, TV…

Kada je reč o cenama kamp-vozila, onda gornje granice više i nema. Najskuplji kamper na sajmu je koštao 1,5 miliona eura, ali su se kao veoma traženi pokazali i legendarni Folksvagenovi kombiji, kao što je slavni model T3, pretvoreni u kampere sa „retro“ šarmom.

U Nemačkoj su kamperima otvorene mnogobrojne mogućnosti, pa nisu samo mladi ti koji otkrivaju blagodeti povratka prirodi. Penzionerski par Kloz se odlučio za kampovanje posle 40 godina klasičnih turističkih aranžmana, jer, kako kažu, žele da pod stare dane otkriju nešto novo, a veliku prednost vide u tome što nisu vezani za jedno mesto već mogu da putuju gde žele.

I pored novih trendova, ipak još uvek nije izumrla ona sorta kampera koji kampuju na jednom mestu uživajući u udobnosti svoga doma. Rolf Šmider već 30 godina letuje u kamp-kućici na francuskom sredozemlju, uz pun frižider, ležaljku i dvorište pred kućicom, ali primećuje da se odnos među kamperima promenio. Kako kaže, ranije su kamperi uvek pomagali jedni drugima i to ih je zbližavalo, a danas mnogi dolaze s modernim kamperima i ostaju “u svoja četiri zida”, jer sa sobom već imaju sve što im je potrebno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор