U Srbiji pokrenuta proizvodnja ruske vakcine

Ruski fond za direktne investicije (RFPI) i Institut za virusologiju i vakcine „Torlak“ saopštavaju da je u tom beogradskom institutu pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv korona virusa „Sputnjik V“.

Prema pisanju ruske novinske agencije Tass, RFPI je potvrdio da je ovim Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik V u skladu sa najstrožijim bezbednosnim standardima, a takođe je potvrđeno i da će se vakcina proivedena u Srbiji izvoziti i u države regiona.

„Danas je, u prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija, Vlade Rusije i ruske farmaceutske kompanije Generijum, u Institutu Torlaku izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine. Od 20. maja kreće proizvodnja“, napisao je u Tvitu Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 38 ljudi, a zaraženo je još 3.154. Od početka pandemije u Srbiji je zaraženo 651.899 ljudi, a preminulo je ukupno 5.846. Podaci Džons Hopkins univerziteta pokazuju da je u svetu do sada zaraženo više od 137,4 miliona ljudi, preminulo je blizu tri miliona, a oporavilo se više od 78,3 miliona.

Britanski BBC prenosi da su Sjedinjene Države, Južna Afrika i Evropska unija privremeno zaustavile upotrebu Džonson&Džonson vakcine zbog izveštaja o retkim slučajevima zgrušavanja krvi nakon imunizacije. Takođe, Danska je postala prva zemlja u Evropi koja je za sve starosne kategorija stanovništva obustavila upotrebu vakcine AstraZeneka zbog navodne opasnosti od stvaranja krvnih ugrušaka.

Generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okondžo-Iveala je održala sastanak sa predstavnicima vlade, proizvođača i finansijskih institucija. Tom prilikom ona je ukazala na izazove sa kojima se svet susreće, uključujući i akciju za smanjenje ograničenja izvoza i napredak u razgovorima o predlogu da se farmaceutske kompanije odreknu privremeno intelektualnog vlasništva nad vakcinama, javlja agencija Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор