Nemačka gradi novi gasni terminal

Nemačka filijala holandskog operatera gasne mreže Gasunija najavljuje da je potpisala ugovore o izgradnji novog terminala za tečni prirodni gas (TPG), koji će se nalaziti u nemačkom gradu Brunsbutelu i imati kapacitet od osam milijardi kubnih metara protoka.

Firma CS Gas Nort će izgraditi terminal u blizini Hamburga, posao bi trebalo da bude završen do 2026. godine, a prvi korisnici sa kojima su potpisani ugovori biće kompanije KonokoFilips, Ineos i RWE Suplaj&Trejding, saopštava Gasuni i dodaje da će izgradnja terminala pomoći da se smanji zavisnosti od gasa iz Rusije.

Nemačka vlada je još u martu počela da razvija projekat Brunsbutel, odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu. Za sada nije saopšteno koliko će projekat koštati, ali se u nekim preliminarnim prognozama pominjala cifra od 500 miliona dolara, prenosi agencija Rojters.
Inače, Gasuni je ove godine u Emshavenu, blizu Groningena u Holandiji, pustio u rad plutajući TPG terminal kapaciteta 8 milijardi kubnih metara gasa i proširio kapacitet terminala Gejt u Roterdamu na 16 milijardi kubnih metara.

Prema planovima razvoja projekta Brunsbutel, novi terminal bi u budućnosti trebalo da postane i čvorište za vodonično gorivo, dodaje se u saopštenju Gasunija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор