Srbija dobija gasni interkonektor sa Bugarskom

Ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlova juče su potpisali finansijski ugovor za izgradnju gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska.

U pitanju je jedan od šest prioritetnih projekata Evropske unije u okviru Inicijative o energetskom povezivanju Centralne i Jugoistočne Evrope, kojim se obezbeđuje povezivanje gasovodnog sistema Republike Srbije sa susednim državama i otvara mogućnost dopremanja gasa na naše tržište i iz drugih pravaca snadbevanja.

Kako je izjavio ministar Mali, gasni interkonektor će građanima Srbije obezbediti ne samo sigurno snadbevanje i dovoljne količine prirodnog gasa za privredu i domaćinstva, već i diverzifikaciju rute snadbevanja, čime se doprinosi većoj nezavisnosti kada je u pitanju dopremanje ovog energenta.

– Prirodni gas je uvek bolji izvor energije nego što su to kotlarnice i mazut. Zbog toga je ovaj projekat od izuzetnog značaja, ali i zbog doprinosa rastu ekonomije i BDP-a Srbije. Prema proceni Evropske investicione banke, njegova ukupna vrednost iznosiće 85,5 miliona eura, od čega preko EIB-a obezbeđujemo 25 miliona, 49,6 miliona su bespovratna sredstva preko IPA fondova EU, a ostatak obezbeđuje Vlada Srbije. Dužina gasovoda na teritoriji Srbije iznosiće 109 kilometara, a ukupan kapacitet 1,8 milijardi kubnih metara gasa – rekao je Mali.

Prema rečima potpredsednice EIB Liliane Pavlove, ovaj projekat poboljšati energetsku sigurnost i diverzifikovati energetski sektor u Srbiji, ali i doprineti fleksibilnosti gasnih mreža u Srbiji i Bugarskoj, prenosi sajt Ministarstva finansija.

– Projekat je od zajedničkog interesa i doprineće bržoj integraciji regiona u energetsko tržište Evropske unije. Ova investicija koristi i grant EU iz IPA programa od skoro 50 miliona eura i to ukazuje na značaj koji Unija pridaje podršci energetskoj tranziciji Srbije i regiona – poručila je Pavlova i najavila da će EIB uskoro sa Vladom Srbije potpisati još jedan finansijski ugovor o pomoći malim i srednjim preduzećima vredan 200 miliona eura.

Događaju potpisivanja ugovora o izgradnji gasnog interkonektora prisustvovali su i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici. Prema rečima ministarke Mihajlović, cilj Srbije je da posle diverzifikacije gasnih ruta, obezbedi i diverzifikaciju snabdevača u gasnom sektoru.

– Gasovod Niš-Dimitrovgrad, koji treba da počne da se gradi ove godine, a da postane operativan do 2023, omogućiće snabdevanje Srbije prirodnim gasom i od drugih snabdevača, iz LNG terminala u Grčkoj, iz gasovoda TAP i TANAP koji su deo Južnog gasnog koridora, a u perspektivi i iz istočnomediteranskog gasovoda, gasom iz polja Levijatan, odnosno sa Kipra i iz Izraela – istakla je Mihajlovićeva.

Sem Fabrici je ovom prilikom napomenuo da je projekat važan i iz ekoloških razloga, zbog tranzicije od uglja ka prirodnom gasu kao energentu koji je dosta čistiji. On je istakao da će projekat doprineti energetskoj bezbednosti i liberalizaciji tržišta Srbije i zbog Poglavlja 15 u pregovorima u pristupanju EU, ali i povećanju ekonomske razmene EU sa Srbijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор