Nemačka testira bežično punjenje vozila na auto-putu

Deonica nemačkog auto-puta u blizini grada Balingena, duga 1 km, dobiće sopstveni sistem za dinamičko bežično punjenje baterija električnih autobusa tokom vožnje. Uz to, na stajalištima duž autobuske rute biće postavljene i dve stanice za statičko punjenje autobusa.

Tehnologiju je obezbedila izraelska kompanija za bežično punjenje “Electreon”, koja će na realizaciji ovog pilot projekta sarađivati sa nemačkim provajderom infrastrukture za punjenje električnih vozila (EnBW), javlja Klix.ba.

– Već smo pokazali u našem zajedničkom projektu u Karlsrueu sa EnBW koliko je efikasno, bezbedno i jednostavno za implementaciju bežično dinamičko punjenje. Nadamo se da je ovo početak mnogih drugih projekata na javnim i privatnim putevima u Nemačkoj – izjavio je Andreas Vendt, izvršni direktor kompanije Electreon Nemačka.

Naime, ovom poduhvatu prethodio je uspešan pilot projekat dve kompanije u nemačkom gradu Karlsrueu, gde je u centru za obuku EnBW instaliran elektrifickovani put koji napaja strujom lokalni javni autobus. Izraelska tehnološka kompanija takođe je vodila projekte bežičnog punjenja na putu i u Italiji i Švedskoj.

Bežično punjenje električnih vozila na putu moglo bi da ima ključnu ulogu u otklanjanju neizvesnosti vozača od male autonomije takvih vozila i neprijatnosti dugog punjenja na stanicama, što bi ukupno trebalo da olakša masovni prelazak na elektromobilnost.

Sa druge strane, takvi projekti zahtevaju ogromna ulaganja u promenu infrastrukture, koja se do momenta implementacije može pokazati kao već zastarela u odnosu na tehnološki napredak konvencionalnih stanica za punjenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор