Investitori povlače zlato sa nemačke berze

Tokom prošle godine, količina zlata koju su investitori deponovali u trezore Frankfurtske berze bitno se smanjila, objavila je Nemačka Berza (Deutsche Boerse).

Krajem 2023. godine u trezorima Frankfurtske berze bilo je deponovano 198,7 tona zlata, u odnosu na godinu dana ranije kada je u riznici bila 231 tona tog plemenitog metala.

Poređenja radi, krajem juna 2022. godine količina zlata u riznici berze dostigla je rekordan nivo od 242 tone, prenosi hrportfolio.

Ovaj silazni trend u Dojče Berzi tumače kao „normalnu reakciju“ ulagača na tržišno okruženje. Prema rečima Mihaela Koniga, šefa kompanije Deutsche Boerse Commodities, emitera obveznica Xetra-Gold, promena u smeru kretanja kamatnih stopa stvorila je nove prilike za ostvarivanje prinosa u kratkom roku.

Inače, Xetra Gold trenutno je u Nemačkoj najpoznatiji instrument ulaganja u zlato sa fizičkim depozitom, kojim se trguje u eurima po gramu zlata.

Pored toga, cena zlata u eurima nikada nije bila viša i početkom decembra je dostigla rekordnih 2.135 dolara ili 1.950 eura za uncu (31,1 gram).

Investitori su stoga možda odlučili da izvuku dobit i usmere kapital u drugu imovinu, s obzirom na podizanje kamatnih stopa na prekonoćne i oročene depozite u okviru ciklusa zaoštravanja monetarne politike koji je Evropska centralna banka (ECB) započela sredinom 2022. godine.

Kupovina obveznica Xetra-Gold znači i više zlata u trezorima Nemačke Berze, budući da se za svaki sertifikat deponuje se po gram tog plemenitog metala. Investitori mogu da zatraže i isporuku svog udela, pa su od uvođenja Xetra-Golda 2007. godine, tu mogućnost iskoristili 1.819 puta za podizanje ukupno 7,9 tona zlata, pokazuju podaci Dojče Berze.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор