Nemački investitori ne napuštaju Srbiju!

Prema rečima predsednika Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Milana Grujića, nemačke kompanije, koje u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 77.000 radnika, ne planiraju da odu iz naše zemlje, prenosi RTS.

Naime, usled političkih i ekonomskih pritisaka na Srbiju zbog njenog principijelnog stava u vezi rata u Ukrajini i neuvođenja sankcija Rusiji, u javnosti su se pojavile nezvanične informacije i nagađanja da bi nemački investitori mogli da napuste našu zemlju.

Nakon više od dve decenije Nemačkih ulaganja u Srbiji, ta zemlja je i dalje jedan od naših vodećih investitora i spoljnotrgovinskih partnera. U Srbiji trenutno posluje preko 900 kompanija u kojima je udeo nemačkog kapitala veći od 50 procenata, a tu spadaju i registrovani preduzetnici.

Međutim, i pored takve saradnje, neki mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore u nemačkom ministarstvu privrede, saopštili da bi zbog “nejasnog stava Srbije prema krizi u Ukrajini”, moglo da dođe do povlačenja nemačkih investicija, što bi značilo gubitak najmanje 40.000 radnih mesta, a to bi, kako je ocenjeno, bio samo početak, budući da bi primer Nemačke sledile i druge zemlje.

– Prema našim saznanjima i genaralno prema našem stavu, to nije tačno i kompanije koje posluju u Srbiji ne planiraju to da urade. Komora je sprovela anketu među članstvom, u kojoj je jasno postavljeno to pitanje. Pored generalnog stava da postoji uticaj na poslovanje, procena je da to trenutno nije uopšte aktuelno, niti nešto o čemu se razmišlja. Nije tačno ni da su neke kompanije zamrzle palanirani dolazak u Srbiju, a MTU, Hansgrohe, Bizerba i Kontinental i dalje nastavljaju sa izgradnjom svojih objekata – naveo je Grujić.

On je potvrdio da u Komori i dalje nedeljno dobijaju po nekoliko upita kompanija, i većih i manjih, čiji su predstavnici zainteresovani da dođu u Srbiju kako bi se upoznali sa ovdašnjim uslovima poslovanja. Kako je ukazao, strategija svih velikih kompanija koje su došle u Srbiju je da regionalno jačaju svoj lanac dobavljača i na taj način obezbede i svoju perspektivu. Svaka kompanija koja se suočava sa globalnim problemima, dodaje Grujić, mora da prilagođava svoje planove i plan razvoja, kao i da intenzivnije radi na proceni rizika.

– U proteklih 20 godina kompanije iz Nemačke su investirale oko 3,6 milijardi eura u Srbiju. Državni podsticaji za investitore su praksa svih zemalja u regionu, pa čak i najrazvijenijih, kao i same Nemačke. Međutim, ono što nas izdvaja od drugih je uredba i izuzetno transparentan proces, a podrška države je direktno uključena na svim nivoima. Nas izdvaja i kvalifikovana radna snaga, s obzirom na to da su u nekim državama resursi iskorišćeni, a kod nas još uvek postoji taj potencijal – objasnio je Grujić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор