Nemačka povećala minimalac za 82 centa

Vlada Nemačke je u sredu usvojila odluku o faznom povećanju zakonski garantovane minimalne zarade za 82 centa, na 12,82 eura po radnom satu. Prvo povećanje na 12,41 eura stupiće na snagu u januaru, a drugo na pun iznos od 12,82 eura tek početkom 2025.

Nemački ministar za rad Hubertus Hajl je potpisao odluku o minimalcu na osnovu junskog predloga komisije za minimalnu zaradu, sastavljene od poslodavaca i zaposlenih, prenosi agencija DPA.

Ukupno povećanje minimalca odgovara stopi od 6,8 procenata, te su predstavnici radnika u komisiji odbacili ovaj predlog zahtevajući veće povećanje, međutim bili su preglasani. Povećanjem nisu bili zadovoljni ni pojedini političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije, Zelenih i liberalne FDP.

U izjavi za agenciju DPA, zamenik šefa parlamentarnog kluba Zelenih Andreas Audreč je rekao da povećanje „nije ništa više od loše šale“, poručivši da ljudi koji obavljaju teške poslove zaslužuju više.

On je kritikovao komisiju jer je prvo najavila jednoglasan dogovor, a potom od toga odstupila. Komisiju je prošlog meseca istim povodom kritikovao i kancelar Olaf Šolc, zahtevajući od njenih članova da odluke o plati ubuduće budu rezultat konsenzusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор