BMW ugasio proizvodnju V8 motora u Minhenu

Nemački BMW je u pogonu u Minhenu 10. novembra prestao sa proizvodnjom V8 motora, čime se završila istorija BMW-ovih motora sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) iz tog grada, a počela era elektrifikacije.

Sada sledi transformacija ove fabrike, s obzirom na to da će nekada moćna lokacija za proizvodnju SUS motora biti transformisana u pogon za sklapanje budućih modela sa električnim pogonom, piše bmwblog.com.

Ovakva poslovna odluka doneta je još krajem 2020. godine, kada je kompanija najavila izmeštanje proizvodnje SUS motora iz Minhena. Prema tom planu, proizvodnja V8 i V12 motora trebalo bi da bude preseljena u Hams Hol u Velikoj Britaniji, a proizvodnja manjih SUS motora u Štajer u Austriji.

Poslednji SUS motor proizveden u minhenskoj fabrici 10. novembra bio je benzinski V8, a više od 1.200 zaposlenih već je ušlo u program obuke i biće raspoređeni na nova radna mesta u drugim pogonima BMW-a.

Inače, u minhenskoj fabrici se još od oktobra 2021. proizvodi električni i4, a sada se priprema za proizvodnju novih modela najavljenih konceptom Neue Klasse, pre svega električnih i3 i i3 Touring.

U pitanju je investicija vredna oko 400 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор