Nemačka povećala izdvajanja za NATO na 53 mlrd. €

Nemačka je NATO alijansi odobrila za ovu godinu rekordan vojni budžet od 53 milijarde eura, ili za 3,2 posto više novca u odnosu na 2020, kada je budžet iznosio 51,4 milijarde eura, javljaju nemački mediji.

U sedištu NATO saveza u Briselu se nadaju da će povećanje budžeta zemalja kao što je Nemačka, ublažiti transatlantski spor oko visine sredstava koja se izdvajaju za zajedničku odbranu. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tim povodom nedavno izjavio da se i od novog američkog predsednika može očekivati pritisak po tom pitanju.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je 2018. godine zapretio članicama alijanse da će, ukoliko ne povećaju svoje budžete za NATO na dva posto nacionalnog BDP-a, Amerika istupiti iz saveza, prenosi agencija Hina.

Nemačka je za NATO prošle godine izdvojila 1,57 posto svog BDP-a, što predstavlja porast u poređenju sa 2019. kada je bio na nivou od 1,36 posto BDP-a. Međutim, taj porast je bio direktno povezan sa padom prevredne aktivnosti prouzrokovanim korona-krizom.

Magazin „Spiegel Online“ je objavio izvještaj po kom nemačka vojska (Bundesver), zbog hroničnog nedostatka novca, trenutno „nije u stanju da ostvari planirane ciljeve NATO-a u pogledu naoružavanja“.

Ministarstvo odbrane strahuje da će zbog smanjenja budžeta vojska ostati bez potrebnih sredstava, navodi se u ovom tekstu i pojašnjava da predstavnici vojske traže povećanje budžeta zbog porasta opasnosti od Rusije i Kine, posebno u sferi kibernetike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор