Raste broj bankrota u Nemačkoj

Broj proglašenih stečajeva nemačkih kompanija poslednjih meseci je nastavio da raste, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), prenosi agencija DPA.

Prema statističkom izveštaju predstavljenom u utorak, stope rasta bankrota su od juna dvocifrene, u septembru je iznosila 19,5 posto, dok je u oktobru registrovano čak 22,4 posto više stečajeva nego u istom mesecu prošle godine.

Poslednjih godina je mnogo kompanija izbeglo nelikvidnost uz ogromnu pomoć koju je država obezbedila tokom pandemijske krize, pa stručnjaci trenutno povećanje zapravo vide kao normalizaciju. Međutim, sadašnje brojke su i dalje znatno ispod vrednosti indeksa iz 2015.

Inače, stečajni postupci ulaze u statistiku tek nakon prve odluke suda o nelikvidnosti, mada je u mnogim slučajevima stvarni bankrot nastupio skoro tri meseca ranije.

Destatis je saopštio i konačne brojke za avgust, koje pokazuju da su lokalni sudovi registrovali u tom mesecu 1.556 stečajeva, ili za 35,1 posto više posmatrano međugodišnje. Takođe, poverioci su tokom avgusta potraživali oko 1,8 milijardi eura, dok je istog meseca prošle godine ta suma iznosila 800 miliona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор