Nastavlja se talas bankrota nemačkih modnih kuća

Gotovo pola godine nakon što je nemački trgovinski modni lanac Zapata podneo zahtev za bankrot, sada je i postalo potpuno jasno da mu više nema spasa, nedavno je izvestio stručni časopis „Textilwirtschaft“.

U skladu sa realnim stanjem, poslednje četiri preostale Zapatine podavnice u Pasau, Vircburgu, Augsburgu i Noj-Ulmu sada moraju biti zatvorene. Takođe, i Zapatina internet prodavnica već je ukinuta, a poslednjih 30 radnika moraće da se prijavi na evidenciju nezaposlenih, prenosi Fenix magazin.

Kompanija Zapata je osnovana 1985. godine, a poslovala je uglavnom u južnoj Nemačkoj. Na svom vrhuncu, lanac je bio zastupljen u 15 gradova, a njegovi godišnji prihodi od prodaje donedavno su dostizali gotovo šest miliona eura.

Razlog Zapatine propasti treba tražiti u stalnim napetostima u maloprodajnom sektoru. U intervjuu za časopis „Textilwirtschaft“, odgovorni stečajni upravnik Matijas Rejnel je rekao da je nakon poslednjeg stečaja krajem prošle godine Zapata nastavila „da gubi privlačnost“.

Inače, tokom pandemije korona virusa brojne nemačke modne kuće, poput Adlera, Gerija Vebera ili Orseja, zapale su u probleme. Dok je Adler uspeo da se oporavi, drugi su propali, odnosno morali su da proglase bankrot, pokrenu stečaj, a Orseja je tokom prošle godine zatvorio sve svoje prodavnice.

U slučaju Zapate, kompanija se već neko vreme borila sa rastućom internet konkurencijom. Pored toga, kao u slučaju Galerie Karstadt Kaufhof, mnoge njene prodavnice smeštene su u velikim objektima, zbog čega su manje privlačni kupcima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор