Nemačka olakšava proceduru za postavljanje solarnih panela

Nemačko Ministarstvo energetike planira da ublaži birokratske prepreke za postavljanje solarnih panela, budući da je od početka godine zemlja uspela da dostigne novi rekord u širenju fotonaponske instalacije.

U prvom tromesečju ove godine, najveća evropska ekonomija je dodala svom elektro-sistemu još 2,7 gigavata solarne energije, zahvaljujući čemu je na dobrom putu da nadmaši ovogodišnji cilj od ukupno devet novih gigavata, u poređenju sa sedam gigavata instaliranih tokom 2022. godine.

Nemački ministar energetike Robert Habek (Habeck) je izjavio kako se nada da će Nemačka ove godine prvi put instalirati nove fotonaponske kapacitete sa dvocifrenim brojem gigavata, što bi mogla biti važna prekretnica u nastojanju savezne države da postane ugljenično neutralna do 2045. godine.

Kako bi se ispunio vladin plan da Nemačka do 2030. godine ima 215 gigavata instalirane solarne energije, Habek je najavio uvođenje niza mera koje bi smanjile birokratske prepreke, uključujući i ubrzanje planiranja i odobravanja postavljanja fotonaponskih uređaja na zgradama i neizgrađenom zemljištu.

U prošloj godini udeo solarne energije u ukupno proizvedenoj struji u Nemačkoj iznosio je više od 10 procenata, a energije vetra oko 23 posto. Do 2030. godine Nemačka je zacrtala da proizvede 80% električne energije iz svih vrsta obnovljivih izvora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор