U Frankfurtu počinje Međunarodni BEZ-GMO Samit

U Frankfurtu će 9. i 10. maja biti održan prvi Međunarodni BEZ-GMO samit, koji će okupiti veliki broj učesnika, od glavnih dobavljača sirovina i proizvođača hrane, do trgovaca na veliko i malo, javlja Poljosfera.

Samitu će prisustvovati ključni akteri iz Evrope i Južne Amerike, čime će se obezbediti međunarodna razmena i istaći vidljivost i tržišna vrednost BEZ-GMO prehrambenih proizvoda i stočne hrane u poljoprivrednim i prehrambenim sistemima evropskih zemalja.

Poseban fokus skupa biće na genetski nemodifikovanoj soji i njenoj vezi sa sertifikovanom proizvodnjom bez krčenja šuma, koja je poslednjih nekoliko godina dobila na značaju usled zabrinutosti za životnu sredinu i klimatske promene.

Prema zakonodavstvu Evropske unije, od 31. decembra 2020. poreklo proizvoda plasiranih na EU tržište ne sme biti dovedeno u vezu sa krčenjem i degradacijom šuma bilo gde u svetu. Na taj način, „proizvodnja bez krčenja šuma“ je postala osnovni EU uslov za legalno poslovanje u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i proizvodnji materija koje se koriste u poljoprivredi i prehrani.

Osnovna tema samita biće iznalaženje načina kako BEZ-GMO proizvodnja bez krčenja šuma i sertifikacija mogu ići ruku pod ruku uz primenu verodostojnih standarda za sertifikaciju koji zahtevaju održivu proizvodnju. Primera radi, Donau Soja ili Pro Terra omogućavaju praćenje proizvodnje i prerade od njive do police supermarketa, čime se osigurava transparentnost procesa proizvodnje BEZ GMO soje bez krčenja šuma.

BEZ GMO samit će se baviti ključnim pitanjima poput dostupnosti BEZ-GMO soje, kako iz Brazila tako i iz Evrope (sa fokusom na Ukrajinu), a stručnjaci sa oba kontinenta će prezentovati najnovije podatke o žetvi, prinosima i cenama. Uz to će biti održane i sesije o bitnim temama koje se tiču održivosti, zahteva potrošača i jačanja lanaca snabdevanja.

Učesnicima samita će se obratiti nemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir i prvi zamenik ministra agrarne politike i hrane Ukrajine Taras Vysotskyi, a najavljen je i dolazak predstavnika brazilske poljoprivredne politike.

Prvi Međunarodni BEZ-GMO samit organizuju i koordiniraju ključna poslovna udruženja na tržištu BEZ-GMO proizvoda: ARGE Gentechnik-frei, Donau Soja, ENGA, ProTerra Foundation and VLOG.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор