Nemački restorani naplaćuju energetsku taksu

Poznati televizijski kuvar i njegov otac naplaćuju gostima svog burger bara u Hamburgu energetski paušal („Habek paušal“) u iznosu od 1,50 eura, počev od prošlog oktobra, prenosi Fenix magazin.

Račun jednog od gostiju ovog restorana, koji je za pet obroka morao da izdvoji još 7,50 eura za navedeni paušal, trenutno kruži Fejsbukom. Nemački mediji navode da, s obzirom na visoke troškove energije, sve više restorana naplaćuje gostima ovu dodatnu naknadu, koja zavisi od ugostiteljskog objekta i iznosi od 1,50 do 2 eura. Mnogi gosti su ljuti zbog toga, ali to ugostitelje ne brine previše.

– Sada energiju plaćamo dvostruko više nego pre. Imam povećanje troškova više od 100 posto. Ako vam se ne sviđa, ne morate više da dolazite – poručuje otac poznatog kuvara i dodaje da su na jelovnicima i ulaznim vratima navedene sve informacije o dodatnim troškovima za energiju.

Zbog rata u Ukrajini, cene energije su eksplodirale tokom prošle godine. Pored toga, Nemačka, koja je većinom zavisila od ruskog gasa, sada mora da se prebaci na mnogo skuplje izvore, a sve to posebno šteti energetski zavisnim sektorima, poput gastronomije. Stoga su neki restorani u Bavarskoj i Donjoj Saksoniji prošle godine uveli doplatu za utrošenu energiju.

Generalna direktorka Nemačkog udruženja hotela i restorana (Dehoga) u Donjoj Saksoniji, prošle godine je izjavila da postoji razumevanje za uvođenje paušala, navodeći da dve trećine članova tog udruženja ima egzistencijalne strahove, zbog čega iznalaze način da ublaže troškovne pritiske.

Međutim, iz Udruženja poručuju da gosti restorana moraju biti unapred upoznati sa naplatom paušala za energiju, odnosno takvo obaveštenje mora biti vidljivo čim se uđe u restoran.

Inače, „Habek paušal“ je nazvan tako po nemačkom ministru ekonomije Robertu Habeku iz redova Zelenih, kojeg mnogi smatraju neposrednim krivcem za veće cene energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор