Počeo protest srpskih poljoprivrednika

Više udruženja srpskih poljoprivrednika juče je započelo proteste i blokade pojedinih puteva, nezadovoljni odnosom države prema poljoprivredi i neispunjenjem dogovora sa nadležnima iz maja. Između ostalog, oni zahtevaju uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda i dodelu subvencija. Iako ih je Ministarstvo pozvalo na razgovore, oni su dosledni da će to biti moguće tek nakon ispunjenja njihovih zahteva.

Grupa banatskih poljoprivrednika juče je traktorima krenula ka Pančevu na protest, prethodno na kratko blokirajući put Pančevo-Kovin. Jedan od učesnika Jovan Jovanov je rekao da su put blokirali jer im policija nije dozvoljavala prolaz do Pančeva.

Takođe, poljoprivrednici su traktorima blokirali svih šest ulaza u Rafineriju nafte u industrijskoj zoni Novog Sada da bi, kako kažu, sprečili distribuciju nafte i tako primorali vladu da pregovara, prenosi slobodnaevropa.

Inače, protest su prethodno najavila četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Kako je za agenciju Beta rekao član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić, pre tri nedelje su Vladi Srbije predali zahtev da se uredi tržište poljoprivrednih proizvoda, dodele subvencije od 35.000 dinara (oko 300 eura) po hektaru, kao i da se dizel na pumpama prodaje bez akcize. On je naveo da odgovor vlade nisu dobili, ali da su pozvani da u ponedeljak, 13. novembra dođu na razgovor, što su odbili.

Ministarstvo poljoprivrede je pozvalo čelnike poljoprivrednih udruženja na razgovor u ponedeljak, navodeći da „oni koji pomoć i pored otvorenog poziva na razgovor traže na ulici, nisu zainteresovani za opštu dobrobit poljoprivrede, već su politički motivisani“.

Osim subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju od 35.000 dinara, među zahtevima poljoprivrednika su i subvencionisani krediti u toku 2024. godine sa kamatom od jedan procenat, kojim se mogu i refinansirati već postojeći krediti. Pored toga, traži se i brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, kao i rešavanje dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор