Nemačka prijavila manji broj patenata

Po broju novih patenata Nemačka je pala na peto mesto u svetu, a posebno kaska kada su u pitanju nove tehnologije, javlja Dojče vele.

Firma Trumpf iz Dicingena kraj Štutgarta patentirala je inovativne automobilske kočnice koje se manje troše i ispuštaju manje finih čestica u okolinu, za koje smatraju da će biti veoma tražene u automobilskoj branši. Ova firma godišnje ulaže pola milijarde eura u istraživanje, a rezultat je oko tri stotine patenata.

– Takvi izumi uspevaju samo jer dovodimo najpametnije glave kod nas u firmu. Ali Nemačka više ne nudi najbolje preduslove za inovativne preduzetnike. Recimo, ovde su potrebne sedmice da se dobiju sva odobrenja za osnivanje firme, dok se u drugim zemljama to završava za dan. Preterana birokratija odbija start-ap firme, pa i inovacije – objašnjava Berthold Šmit, tehnički poslovođa ove kompanije.

U Nemačkoj je prošle godine prijavljeno 57.214 patenata, ili za 16 posto manje nego pre pet godina. Globalno posmatrano, najviše patenata dolazi iz Kine, Sjedinjenih Država i Japana, a Južna Koreja je pretekla Nemačku koja je sada pala na peto mesto u svetu.

U Zavodu za patente kažu da se samo iz toga ne može izvući zaključak da Nemačka kaska u inovativnosti. Oni navode da su izdaci za istraživanje i razvoj znatno povećani, ali zameraju što u Evropi nije toliko visoka svest da treba patentirati i najmanje otkriće, dok je u drugim delovima sveta, posebno u Aziji, ta svest veoma izražena. Pored toga, u svetu je, kako kažu, porastao broj patenata u oblasti elektrotehnike, ali opada broj pronalazaka u automobilskoj branši koja je tradicionalno motor nemačkog blagostanja.

– To govori o jačanju oblasti digitalizacije, automatizacije, veštačke inteligencije i tehnologije baterija. Ali, prema broju prijavljenih patenata, taj razvoj ne ide baš u prilog Nemačkoj – smatra predsednica Zavoda za patente  Eva Ševjor.

U Ministarstvu privrede kažu da je broj patenata samo jedan od faktora i hvale Nemačku kao mesto dobro za ulaganja i inovativne firme. Međutim, priznaju da preduzimaju korake na kresanju birokratije i uvođenju dodatnih podsticaja za inovacije.

Sa druge strane, Matijas Bjanki iz Udruženja malih i srednjih preduzeća smatra da Nemačka u svetskim razmerama ne stoji dobro na polju digitalnih tehnologija.

– Nemačka je i dalje zemlja pronalazaka, ali u nadolazećim branšama su je drugi pretekli, jednom delom i zbog toga što veliki internet-koncerni iz Sjedinjenih Država i Azije daleko više ulažu u istraživanje nego evropski. U Nemačkoj je problem i u visokoj ceni energenata i suvišnoj Kako izgleda birokratiji, pa država treba da se digitalizuje i odrekne brda papira na kojima još uvek insistira. Osim toga, moramo računati i na evropsku saradnju, jer evropske zemlje samo zajedno mogu da se izbore sa američkom i azijskom konkurencijom – poručuje Bjanki.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор