Prvomajski radnički protest održan u Beogradu

Juče je u Beogradu Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održao Prvomajski radnički protest, tokom kog je zahtevano poštovanje radnika i njihovog rada. Skup je organizovan ispred Doma omladine, na mestu gde je 1893. godine, kod tadašnje kafane Radnička kasina, prvi put u Srbiji obeležen Međunarodni praznik rada.

Sindikalisti su nosili veliki transparent sa natpisom „I ti si sindikat“, kao i manje transparente sa porukama „Dostojanstven rad, dostojanstven život“ i „Moć promena je u tvojim rukama, učlani se u sindikat“. U okviru protesta izveden je i performans kojim je prikazano kako je policija te 1893. godine na istom tom mestu nasilno razbila demonstracije.

Okupljenima se obratio predsednik Sindikata Ljubisav Orbović koji je poručio da radnici traže bolje uslove rada, veće plate i životni standard, a zatim ih i pozvao da se „svakog dana i na svakom mestu“ bore za te ciljeve. On je istakao da danas „poseban problem“ predstavlja dovođenje radnika iz drugih zemalja za radna mesta koja nisu upražnjena, nazvavši to manipulacijom, budući da se „njima daje manja plata, a istog dana se otpuštaju domaći radnici“.

Komentarišući činjenicu da više sindikata na različitim mestima obeležava praznik rada, on je ocenio da je radnicima jedinstvo potrebno „ne samo 1. maja“, poručivši da radnički štrajkovi imaju smisla, ali da poslodavci pokušavaju da ih spreče „svojim sindikatima“, prenosi agencija Beta.

Predsednik Udruženja sindikata Srbije – Sloga, Željko Veselinović juče je u pisanoj izjavi istakao da radnici u Srbiji „nemaju šta da slave, jer rade najviše u Evropi a najmanje su plaćeni“. On je poručio da radnicima u Srbiji dostojanstvo može da vrati „samo novi zakon o radu“, koji je, kako smatra, potpuno usklađen sa evropskim zakonodavstvom.

– U njemu garantujemo da će minimalna zarada biti definisana tako da pokriva minimalnu potrošačku korpu, i tu neće više biti pregovora, već će se povećanje obračunavati po automatizmu, kao i da će svi radnici nakon 12 meseci rada na određeno dobiti rešenje za stalno zaposlenje, da će probni rad trajati maksimalno tri meseca a radni sporovi biti rešavani u roku od šest meseci – objasnio je Veselinović i dodao da je tim predlogom predviđeno i ukidanje rada nedeljom, osim za poslove neophodne za vitalno funkcionisanje države.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić juče je rekla da je ekonomska politika u Srbiji bazirana na stranim investicijama, a da šestodnevna radna nedelja postaje svakodnevica, što bi trebalo promeniti. Na skupu potpisivanja peticije za zabranu rada prodavnica nedeljom, ona je izjavila za medije da već gotovo tri godine ASNS „vodi mukotrpnu borbu“ sa vlašću i Vladom Srbije da dođe do zabrane rada nedeljom za trgovce.

– Mi smo jedna od retkih zemalja u Evropi koja umesto petodnevne uvodi šestodnevnu radnu nedelju. Danas šoping molovi i svi veliki trgovački lanci rade. U ovoj zemlji se vodi ekonomska politika koja je bazirana na stranim investicijama i dolaskom stranih investitiora, a kada vodite takvu poltiiku, onda je potpuno normalno da vam stranac kreira radno vreme, on se pita u vezi sa zakonima, kakav će biti položaj radne snage, koliko će ta radna snaga biti plaćena – rekla je juče Savićeva i naglasila da zabrana rada nedeljom treba da bude prvi korak u sindikalnoj borbi za prava radnika.

Ona je naglasila da je komunikacija sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikolom Selakovićem loša i poručila da je prvomajska akcija platforme „Solidarnost“, kojom „traže ministra za rad“, opravdana.

– Mi imamo pismenu komunikaciju sa ministrom, on je vrlo predusretljiv u pismenoj komunikaciji, ali do danas nismo imali sastanak sa njim. Valjda misli da je radnoj snazi u Srbiji toliko dobro da nema potrebe da razgovara – ocenila je predsenica ASNS-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор