Nemci već prodali 750.000 jedinstvenih karata za gradski prevoz

U Nemačkoj je do sada već prodato oko 750.000 jedinstvenih karata za gradski prevoz u celoj zemlji, po paušalnoj ceni u iznosu od po 49 eura.

Nova karta „Deutschland-Ticket“ nudi pristup nemačkom sistemu autobuskog i metro saobraćaja bez ograničenja, kao i lokalnim i regionalnim vozovima, osim železničkih linija brzog voza na dugim relacijama. Udruženje nemačkih transportnih kompanija (VDV) očekuje da će novu jedinstvenu kartu kupiti oko 16 miliona ljudi, prenosi 021.

Ovakvim potezom, vlasti se nadaju da će obezbediti izvesno olakšanje potrošačima u vreme rasta inflacije i ohrabriti građane da koriste javni prevoz sa ciljem zaštite okoline. Ministar saobraćaja Folker Vizing je tim povodom izjavio da je u pitanju najveća reforma javnog transporta u istoriji zemlje.

I druge evropske zemlje, poput Španije, Francuske i Austrije, pokušavaju da privole ljude da više koriste gradski prevoz, a manje automobile. U Austriji se, po ceni od 1.000 eura godišnje za takozvanu klimatsku kartu, može koristiti gradski transport širom zemlje, a uspeh ove inicijative doveo je do pravog buma u korišćenju železničkog prevoza, navodi austrijski operater OBB.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор