Nemačka uvodi univerzalnu kartu za prevoz od 49 eura

Nemačka će uvesti „Deutschlandticket“, jedinstvenu kartu za sve prevoze u celoj zemlji, koja će mesečno koštati 49 eura, ili oko 1,60 eura dnevno, i biti validna za vožnju autobusima, tramvajima i vozovima.

Tokom proteklog leta Nemačka je je probno uvela socijalnu kartu za prevoz po ceni od 9 eura mesečno, da bi sada uvela novu univerzalnu kartu. Prema rečima ministra sobraćaja Volkera Wissinga, taj potez je usmeren na smanjenje emisija štetnih gasova, a takođe i kao pomoć ljudima da se nose sa krizom rasta troškova života.

Nova karta će važiti za javni prevoz na kratke i srednje udaljenosti, ali se neće moći koristiti na međugradskim linijama. Karta će biti digitalna i moći će da se obnavlja kao mesećna pretplata, prenosi TU magazin.

Jedinstvena karta za prevoz se uvodi kao način borbe protiv rastuće inflacije koja je izazvana aktuelnom ratnom krizom u Ukrajini. Sem toga, ova karta bi trebalo da podstakne građanstvo da koriste ekološki prihvatljiv prevoz i smanje potrošnju goriva.

Od jedinstvene karate koja će važiti u celoj Nemačkoj koristi će svakako imati i turisti, koji će od naredne godine sa jednom takvom kartom moći da obilaze sve gradove u zemlji.

Inače, slične poteze već preduzele i neke druge zemlje poput Španije koja od 1. januara 2023. godine uvodi besplatna putovanja vozom u celoj zemlji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор