Sve više Nemaca prelazi na javni prevoz

Kako bi stimulisala građane da više koriste javni prevoz, Nemačka je za sve vrste lokalnog i regionalnog prevoza ponudila karte po ceni od svega 9 eura mesečno.

Ideja je bila da se skupo gorivo za automobile kompenzuje jeftinim javnim prevozom, a rezultati u praksi su, jednom rečju, fantastični. Samo su Nemačke železnice (Deutsche Bahn) prodale 2,7 miliona karata od 9 ezra za lokalni prevoz, a procenjuje se da je ukupno prodato oko sedam miliona karata.

S obzirom na to da u Nemačkoj živi nešto više od 80 miliona stanovnika, u narednom periodu se očekuju gužve na peronima autobuskih i železničkih stanica koje bi mogle prouzrokovati kašnjenja u lokalnom prevozu.

Nemački ministar saobraćaja Tarek Al-Vazir je pozvao građane da se sa kartom od 9 eura u sledeća tri meseca prebace na autobuse i vozove. Kako je rekao, građani treba da iskoriste ponudu jer će ona postaviti smer budućeg planiranja saobraćaja.

Mesečne karte za prevoz su počele da se prodaju 1. juna, a akcija će važiti tri meseca. Još jedna sjajna stvar u ovoj ponudi je što ukoliko se karta, na primer, kupi u Hamburgu, može se koristiti u lokalnom saobraćaju u Berlinu ili bilo kom drugom nemačkom gradu, a s njom će moći da se putuje i sa nekim međugradskim vozovima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор