Daimler proba električne kamione sa dosegom do 500km

Nemački proizvođač motornih vozila Daimler najavljuje da će već ove godine na drumovima u toj zemlji početi sa probama električnih kamiona eActros LongHaul sa dosegom od oko 500 kilometara, čije će serijska proizvodnja početi 2024. godine.

Podsećanja radi, Evropska unija pritiska industriju kamiona da ispuni klimatske ciljeve, zbog čega do 2025. godine novi modeli u proseku treba da emituju 15 posto ugljen-dioksida manje, a do 2030. bar 30 posto manje. Ukoliko proizvođači ne ispune ove zahteve, čekaju ih visoke kazne.

Prve modele kamiona eActros kompanija Daimler Trak (Daimler Truck) je počela da pravi prošle godine. Radi se o kamionima za takozvani distributivni transport koji u zavisnosti od modela, imaju tri ili četiri paketa baterija i bez dopune mogu da pređu do 400 kilometara.

U tranziciji sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na nove vrste pogona, Daimler Trak se prvenstveno oslanja na baterije i gorivne ćelije, a sebe opisuje kao svetskog lidera u proizvodnji kamiona, autobusa i drugih komercijalnih vozila, koji zapošljava 100.000 radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор