Ovogodišnji Oktoberfest privukao rekordnih 7,2 mil. turista

Ovogodišnji pivski festival Oktoberfest u Minhenu posetilo je rekordnih 7,2 miliona turista, što je tek treći put u istoriji, nakon 1984. i 1985. godine, da je na ovu manifestaciju došlo više od sedam miliona ljudi, javlja Bajerišer rundfunk.

Ove godine je Oktoberfest trajao punih 18 dana, ili dva dana duže nego obično, jer se poklopio sa proslavom „Dana nemačkog jedinstva“, državnog praznika koji se obeležava 3. oktobra, prenosi agencija Tanjug.

Ove godine je pivo bilo skuplje, mada cena od 12,60 do 14,90 eura po krigli nije bitnije uticala na posetioce. Prema rečima direktora manifestacije Klemensa Baumgertnera, prodaja hrane i pića je porasla je za 15 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i prodaja bezalkoholnih pića.

Već na polovini najtoplijeg „Oktoberfesta” do sada bilo je zabeleženo 3,4 miliona gostiju, a stabilno vreme i sunčani dani su doprineli rekordnoj prodaji piva.

Najpoznatiji svetski festival piva predstavlja stabilan izvor prihoda za Grad Minhen i celu saveznu pokrajinu Bavarsku. Njegova ekonomska vrednost je u 2019. godini iznosila oko 1,25 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор