U Minhenu počeo „Oktoberfest“

U Bavarskoj prestonici Minhenu juče je počeo najveći svetski festival piva „Oktobarfest“ koji će ove godine trajati sve do 7. oktobra, a koji će, prema najavama organizatora, tokom naredne dve nedelje privući više miliona posetilaca, prenosi atvbl.com.

Festival je počeo tradicionalnom ceremonijom otvaranja piva, odnosno zakucavanja slavine u prvo bure piva. Bure je otvorio gradonačelnik Minhena Diter Rajter, a prvu natočenu kriglu je dao predsedniku vlade Bavarske Markusu Zederu.

Još pre jučerašnje zore pred kapijama festivala tiskalo se mnogo žena u šarenim dirndl haljinama i muškaraca u tradicionalnim bavarskim kožnim pantalonama (lederhozen), čekajući da uđu. Međutim, organizatori festivala su tek posle 9.00 sati objavili da zabava može da počne, uputivši posetiocima reči dobrodošlice na nemačkom i engleskom jeziku, ali i na bavarskom dijalektu nemačkog.

Prvi „Oktoberfest“ je održan 12. oktobra 1810. godine, na dan svadbe princa Ludviga i princeze Tereze Saksonske. Tim povodom, prestolonaslednik je organizovao trku konja, a građane je počastio hranom i pićem. Građanima Minhena se to toliko dopalo da je održavanje festivala od tada nastavljeno svake godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор