Rekordan izvoz nemačkog oružja u 2023.

Nemački proizvođači oružja su za devet meseci ove godine ostvarili rekordan izvoz vredan 8,76 milijardi eura, što je više od izvoza ostvarenog tokom cele prošle godine, koji je bio na nivou od 8,36 milijardi eura.

Prvenstveno zahvaljujući isporukama Ukrajini, nemačka namenska industrija će, po svoj prilici, do kraja godine oboriti i rekord iz 2021. godine, kada je izvezla oružja u ukupnoj vrednosti od 9,35 milijardi eura, prenosi agencija DPA.

Ministarstvo privrede je saopštilo da je vlada odobrila za Ukrajinu više od jedne trećine ovogodišnjeg izvoza, u vrednosti od 3,3 milijarde eura, što je više od četiri puta u odnosu na izvoz iz cele prošle godine.

Nemačka je u države Evropske unije, NATO i druge partnerske zemlje, kao što su Japan, Švajcarska, Australija i Novi Zeland, izvezla oružja u vrednosti 4,33 milijarde eura, od čega najviše u Mađarsku, u vrednosti od 1,03 milijarde eura.

U treće zemlje van EU i NATO, ne računajući Ukrajinu, iz Nemačke je za devet meseci izvezeno oružje vredno 1,16 milijardi eura, takođe više nego tokom cele prošle godine, kada je vrednost izvoza bila 992 miliona eura, a najviše nemačkog oružja otišlo je u Južnu Koreju, vredno 251 milion eura.

Među prvih 10 zemalja uvoznika nemačkog oružja, sem Ukrajine i Južne Koreje, više nema niti jedne iz grupe trećih zemalja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор